Quantcast
Channel: Madam Munch
Viewing all 194 articles
Browse latest View live

Rosensjal med ny bort

$
0
0

 Rosensjalet er strikket i en ny udgave. Ved første øjekast tænker du måske, at der er da ikke noget nyt at se, men roserne er trukket lidt fra hinanden, farverne er lidt klarere, og borten er helt ny.

 Her ses borten tydeligt og jeg synes, at den er flot til sjalet.
Bagsiden af borten står flot i bundfarverne. Sjalet er strikket af min mor, ligesom hun har lavet borten, da mit første forslag var for tungt, så det blev trævlet op igen.

Kurser hos Madam Munch

$
0
0
Nu kaster jeg mig ud i det. Jeg begynder at arrangere kurser i mit nye værksted og kursuslokale, selv om det slet ikke er færdigt endnu. Faktisk står byggeriet helt stille lige nu, men med foråret kommer der gang i det igen, og til sommer, siger min mand, så står det færdigt.
Og jeg tager ham på ordet og lægger lidt elastik ind, så omkring september begynder jeg at tage imod besøgende, lave arrangementer og kurser.
Det første, jeg har på plads, er et hæklekursus medSidsel Sangild.Jeg har selv deltaget i et af hendes kurser og været sammen med hende på Ribe Ungdomshøjskole sidste sommer, og hun kan virkelig mange spændende teknikker.
Jeg har valgt kurset Nordisk Flerfarvehækling, og det finder sted 
lørdag d.7. november
så du kan godt sætte kryds i kalenden. der bliver rift om pladserne. Det bliver et 5-timers kursus, så vi virkelig kan få lært noget.
Billedet her er fra en af Sidsels bøger

Flerfarvehækling er en gammel teknik og den er mest kendt fra Finland, hvor de har en trøje, kaldet Korsnästrøjen, som består af både strik og hækling.

Det er flotte gamle trøjer
Se lige på denne blog, hvad man kan lave i den teknik.


Stedmoderens sjal

$
0
0
Så endelig blev stedmoder-tørklædet lavet om til et sjal. Det var en besværlig fødsel. selv om man skulle tro, at det var så enkelt. Men når et diagram er færdigt (tørklædet) så er det ikke så sjovt at arbejde med det igen, for jeg kunne ikke bare kopiere, der skulle tænkes lidt nyt ind.

Borten skulle være enkel og markant, når der er mange farver og former inde på selve sjalet. Det er den så blevet, og den er ens på begge sider, og det har jeg aldrig før lavet.

En af mine trofaste kunder fra "sydhavsøerne" har strikket, og borten er strikket rundt på alle sider på en gang. Det tror jeg er en fordel, selv om man skal have flere rundpinde i gang. Man undgår at sy hjørner sammen.
Sjalet kan købes som strikkekit fra på mandag til 590 kr og i den første uge i marts betaler jeg portoen, da vi går foråret i møde. Bestil på mailadresse bodil@madam-munch.dk
Senere kommer det over i netbutikken, og der tillægges 50 kr i porto.


Fiberfest 2015 - en forrygende dag

$
0
0
Fiberfesten 2015 blev vist den bedst-besøgte af de 4, som inditl nu er afholdt. Det er vores fornemmelse, men vi ved det ikke, for vi har ingen registrering. Man kan komme og gå som man vil, og det er måske, det som tiltrækker folk.
Dannebrog strikket af Maja Høgh var en flot dekoration til arrangementet, og vi var glade for at kunne låne det.

Billedet her er fra kl. 10, og derefter havde jeg slet ikke tid til fotografering.

Udstillingsområdet var udvidet, da vi i år havde 21 udstillere, så der var virkelig meget at komme efter, og det gjorde folk. Der var fyldt lige fra morgenstunden. Ved frokosttide var det faktisk svært at få en plads ved bordene

Det var kun ganske få stande, hvor jeg kunne komme til at få et billede lige på det tidspunkt, her ses en af de nye udstillere, Elsebeth Banke fra Horn Skovgård. Elsebeth har gotlænderfår og forarbejder uld og skind. Garnet spindes på Hjelholt Uldspinderi og Elsebeth strikker sjaler, pandebånd, pulsvarmere mm. som hun sælger. Man kan også købe pelsulden, men kun i naturfarver.

Lotte Kjær deltog også for første gang i Ry med sine designs og specialgarn.

Magiske Garner og Dragenkunst var sammen om en stand. De kommer fra Sjælland og deltog også for første gang i Ry.
Der var kvinder fra nær og fjern, og en hel gruppe fra Estlandsturene dukkede op og havde et dejligt gensyn. Det sværeste ved at være arrangør er, at man ikke har tid til snakke rigtigt med de mange bekendte, som møder op, men det må gøres om en anden gang. Det så i hvert fald ud til at der blev råhygget ved bordene og i standene.
Se endnu flere på billeder på http://fiberfest.blogspot.dk/




Studieturen til Holland

$
0
0
Studieturen til Holland i slutningen af september og starten af oktober har stadig en del ledige pladser. Jeg må have flere afsat, hvis turen skal blive til noget.
Jeg har oprettet en side til turen, hvor nyheder og mere information vil blive publiseret.

Trøjerne er et spændende stykke kulturhistorie, og der kommer stadig flere oplysninger frem. Stella Ruhe har skrevet bog nr. 2, og den udkommer til september. Hun vil glæde sig til at få besøg af en gruppe danske strikkere og holde foredraget på engelsk for os.
Trøjerne har en facebookside Visserstruien og ved at klikke på billeder, kan man se mange flotte modeller.

Send en mail, hvis du er interesseret.
Jeg arbejder på at få busturen lidt ned i pris.

Hvordan man får en opskrift oversat til engelsk

$
0
0
Jeg sælger jo en del opskrifter på Ravelry, og får ofte henvendelser på, om jeg ikke kan oversætte en bestemt opskrift til engelsk.
Jeg har oversat et par stykker, men Mariehøne-tunikaen er ikke oversat.
En strikker fra Minnesota har spurgt mig et par gange, om hun kunne forvente, at den blev oversat, og da der ikke skete noget, spurgte hun, om hun måtte prøve at få opskriften på dansk og så oversætte for mig ved hjælp af sin erfaring og en strikkeordbog.
Jeg sendte hende opskriften, og nu har hun lige sendt mig en fin engelsk oversættelse af tunikaen, og her ser i den på hendes Ravelry-side.
Det, synes jeg, var en god byttehandel, og tak til Elaine.
Jeg er som sagt ved at give mine sjaler et eftersyn og strikker nye borter på dem, og nu er jeg kommet til Løvfaldsjalet. Min mor er på besøg her i påsken og kom med sjalet, som hun har strikket, men vi er i tvivl om borten. Jeg synes ikke, den passer til sjalet. Den er for spinkel og fin i mønstret til det ret kompakte bladmønster. Kan jeg få nogle menings-tilkendegivelser på det?

Her ser I bagsiden af borten. Borten er fin, men til et andet sjal.


Mine egne strikkerier drejer sig om børnemodeller. Jeg venter jo nyt barnebarn om ca. 4 uger, og vi kender ikke kønnet.
Jeg har strikket denne cardigan i yaku. Den ses fra ryggen, men forsiden er den samme med knapper og knaphuller i perlestrik-kanten.
Det trænede øje vil se et par fejl i snoningerne. Jeg blev lidt ukoncentreret til sidst, da jeg lavede venderækker, så den fik halsudskæring, og det gik ud over snoningerne

Yakuen er kommet i 12 nye fine farver, og her har jeg anvendt en af dem til en pigevest i hulmønsterstrik.Den er strikket i str. 2-3 år.

Drengevesten i to farver er strikket i et meget enkelt mønster, så også nybegyndere kan være med i flerfarvestrik.
Jeg må have en lille gine til babymodellerne, indtil videre har jeg denne dukke, som med besvær kan klædes på.



Rejser til syd og nord

$
0
0
I midten af marts var vi en uge i Tyrkiet igen, denne gang for at se den anatolske højslette, Ankara, Kappadokien, Konya, og man bliver slået af forundring over alle de kultur- og naturrigdomme, dette land har.
Turen startede med en enkelt dag i Istanbul. Der har vi tilbragt en uge i efterårsferien efter 11. september, og dengang var der næsten igen turister. Der var ingen trængsel ved de kendte turiststeder, men det har bestemt ændret sig, selv om vi var der udenfor sæsonen. 
Her ses kuplerne i Den blå Moske. Vi havde engelsktalende tyrkisk guide og fik en god indføring ritualer og skikke i forbindelse med besøg i moskeen.
Et kort besøg i krydderibasaren og se lige farveorgiet i de tørrede frugter.

Derefter gik turen ind i landet til Kappadokien med områdets fantastiske formationer. Min mand måtte have dette billede af den ene stædige kamel foran den anden.


Klippeformationer er simpelthen så flotte og fantastiske at man kan fylde sit kamera med billeder derfra.

Ind imellem blæste der en kold vind, og når vi kørte gennem bjergene var der sne på nordsiden, en enkelt morgen sneede det, da vi skulle køre videre. Men en enlig busk blomstrede.
Det er ikke lige det, folk forventer at høre, når vi har været i Tyrkiet. 


Vi besøgte i underjordiske huler, som havde været beboet i krigstid - et kæmpe område med beboelse i flere etager, og over jorden solgte disse kvinder hjemmelavede dukker. Når vi nærmede os, begyndte de at falbyde deres varer med råb og skrig- der var en larm uden lige, alt sammen til ære for turisterne. De delte sikkert udbyttet, når dagen var omme.


 Der har været beboelse i mange af formationerne, og den tyrkiske stat støtter folk økonomisk, hvis de vil holde denne livsform i hævd.
Vi fik lov at kikke ind i dette hjem, hvor en gammel kvinde og hendes mand boede, og der var lunt og varmt, og med moderne bekvemmeligheder så som køleskab og TV. Men det er nok en livsform, som er svær holde i live.

Turen sluttede i Alanya med sol (i hvert fald fra morgenstunden) og moderat varme.

På mandag går turen så til Færøerne, og det bliver en meget spændende tur. Vi skal deltage i en stor strikkefestival i Fuglefjord, og efter færøske tradition foregår workshop'ene i private hjem. Vi skal også bo privat. Først har vi dog et par dage i Torshavn på hotel.Den tur kommer I til at se mere til!

Færøerne - en begivenhedsrig uge

$
0
0
Det har været en meget begivenhedsrig uge. Mandag d. 13. april sad en stor flok i Kastrup og ventede på at flyet skulle lette til Færøerne kl. 13. Så blev afgang udsat til kl. 18 pga for megen vind. Kl. 19 kom vi afsted, men kredsede 5 kvarter over Vagar uden at kunne lande, og så fløj vi til Bergen. Her fik vi brændstof på og satte igen kursen mod Vagar, hvor vi så landede kl. 2. kl. 3.30 lå¨vi i vores senge på hotellet. Sikken start!

Hotel Færøerne er et smukt hotel, som er bygget med behørig hensyn til naturen af Friis og Moltke. Det er restaureret i de seneste år. Vi gik ned i byen - en tur på ca. 15 min. På vejen op til hotellet fik vi både varmen og røde kinder. Det blæste stadig en del og vejret skiftede hvert femte minut - snart regn, snart sol.

Tirsdagen blev brugt i Torshavn. Det er en overskuelig lille by på 18.000 indbyggere, og her ses Tinganes med havnen i baggrunden.

 Vejret var til varmt og vandtæt tøj, men det var vi jo forberedt på.
 Nordens Hus måtte vi bestemt besøge, og det er virkelig nordisk. Alle lande har bidraget med materialer til huset. Der foregår mange spændende arrangementer i huset, da vi besøgte det, var der symfonikoncert for børn.

 Tirsdag aften spiste vi vores første middag sammen. Vi skulle ellers have været samlet mandag aften, men kun 5 personer kom rettidigt frem.
 Onsdag havde vi en udflugt til Kirkeby. Vi så Magnus katedralen, Olavkirken og i kongsgården mødte en kone op med meget kort varsel og fortalte om stedet. Familien Patursson har boet på stedet i 18 generationer, og det var fru Patursson som meget levende satte os ind i historien. Hun skulle senere til strikkefestival, så hende mødte vi flere gange.
Trondur Patursson er også fra den familie.
Kl 15 kom bussen og hentede os og vi kørte til Fuglefjord. En smuk by med 1800 indbyggere, som ligger i en lille fjord, og her skulle vi tilbringe de næste 3 dage.

Vi blev modtaget i medborgerhuset, hvor festivalen havde til huse og disse to damer, Jastrid og Eileen havde vi mest med at gøre, men de er 4 i arrangementsgruppen, og de havde lagt et fantastisk arbejde i strikkefestivalen.
Vore værter kom og hentede os og vi blev kørt til huset, så det fælles ophørte hermed, og vi havde forskellige oplevelser, men vi så naturligvis hinanden i løbet af de tre dage.
Der var rigtig mange workshops slået op, og de foregik privat rundt om i hjemmene. Som oftest var der ingen hjemme, folk var på arbejde, men vi kunne bruge husets faciliteter. I Fuglefjord låser man ikke dørene, vores værter kunne ikke finde nøglen til vores afdeling, den kom senere frem, men det var så nemt uden.
I Færøerne er der en enestående tradition for strikkeklubber, og det er ofte livslange kontakter, man får der. Deltagerne laver som oftest også andre aktiviteter sammen, hvor også mændene er med. Man kan deltage i flere strikkeklubber, og således have grupper med forskelligt indhold. 
De fleste af os planlagde udflugter, så vi så andet end Fuglefjord. Esben og jeg tog om fredagen til Klaksvik, 18 km fra Fuglefjord. Det er fiskeindustribyen, men den har også kulturelle seværdigheder.
Christianskirken er en af dem. Altertavlen er malet af Joakim Skovgaard. Fantastisk smuk kirke.
Vi tog en lille minibus videre nordpå op til Vidareidi, som er den nordligste bygd på Færøerne. Vi kørte med Jakob - en lokal chauffør - og han viste os rundt, fortale og kørte en lille omvej, hvis vi skulle se noget særligt. Han var fantastisk og ofte var der kun os i bussen, så bedre guide kunne vi ikke få.
I det hele taget er den færøske gæstfrihed enestående. Man kommer straks i snak med nogen, og mange af værterne, som havde tiden til det, kørte de danske deltagere rundt på øerne og viste smukke steder frem.
Vidareidi har en meget smuk beliggenhed, og vandet fører lige ud i det store Atlanterhav.

Huset er præstens bolig og den legendariske Barbara har sit forbillede i en tidligere præstekone, Beinta her på stedet.

Festivalen havde rigtig mange tilbud og den sluttede med et brag af en gallafest, hvor alle sejl blev sat til. Der var mandskor, modeopvisning, sang, show og sluttelig den færøske kædedans, som vi alle havde set frem til.
Man kan se billeder på facebook, der er lagt rigtig mange billeder ind.
Jeg har slet ikke nævnt maden, den var en helt kapitel for sig - alle dage på festivalen blev vi bespist af en færøsk kok, som har restaurant Flora i Reykjavik . Det var nordisk, det var velsmagende og der var mange spændende nye smagssammensætninger.

Søndag morgen meget tidligt forlod vi Fuglefjord og kørte mod lufthavnen i strålende morgensol.
Vi har haft en fantastisk oplevelse, og vi er slet ikke færdige med de små øer i Atlanterhavet. De har så meget at byde på, og især deres gæstfrihed er helt unik.
Men jeg tror helt sikkert, at dette arrangement gentages næste år, så mange flere kan få chancen for at opleve det, vi har gjort
Tak til Fuglefjord!
Men begivenhederne var for mit vedkommende slet ikke slut. Da vi landede i Kastrup, fik vi en sms om at vores datter var ved at gå i fødsel, der var ellers 14 dage til.
Inden dagen var omme, kom den dejligste dreng til verden, og jeg blev naturligvis i København et par dage ekstra.
Så fin og perfekt - et under hver gang.








Hollandsturen og nyt strik

$
0
0


Bog nr. to er udkommet, bliver senere oversat til engelsk.

Jeg har ændret turen til Holland til en flytur, så er vi ikke afhængig af deltagerantal. På en bustur, skal bussen helst fyldes op, så der er mange til at dele leje af bus og chauffør. Når deltagerne selv bestiller flybillet, er vi ude over at deltagerantallet helst skal op på et vist antal.
Desværre er datoerne også ændret for at få plads på hotellet, så turen er rykket frem til først i september. Læs mere her
 Jeg er i gang med en bluse strikket top down med sadelskulder og ud i et.
Jeg har længe ønsket at strikke en anden facon end raglan, der er så mange spændende måder med "contiguous"
 Modellen er fundet på Ravelry og hedder Light grey Structure
 Opskriften er beskrevet omgang for omgang, indtil man når til bullen, og hvis man følger den, passer det på punkt og prikke. Men jeg har strikket  drejede vrangmasker som hælder skiftevis til højre og venstre (m 1r pw - m 1 l pw - jeg lærer hele tiden nye forkortelser)  for selv om det er et enkelt mønster, skal man hele tiden passe på at udtagningerne passer til ret og vrang-omgangen på hver 3. pind. Men det er altsammen fremragende taget højde for i opskriften.
Nu er det så blot rundt og rundt, og min interesse er aftagende. Sådan går det ofte, når udfordringerne falder i intensitet.
Jeg strikker i dobbelt lammeuld 800m/100g på p 4. Jeg kan med det samme se, at halsen skal have en kant, og det er ellers ikke meningen. Jeg skulle nok have brugt en kabelopslagning, så kanten kunne blive mere fast.

Kurser hos Madam Munch

$
0
0
Jeg har tidligere nævnt, at jeg er ved at indrette et værksteds- og kursuslokale, og selv om det har stået stille hen over vintermånederne, så rykker det her i maj.
Jeg har engageret Sidsel Sangild til et kursus 7. november, og jeg er begyndt at få tilmeldinger, så nu vil jeg slå kurset op, så alle interesserede har mulighed for at tilmelde sig.

Lørdag d. 7. november kl. 12.00 - 17.00

Nordisk flerfarvehækling
Nordisk flerfarvehækling er en traditionel teknik som særlig blev brugt til tasker, pelsbånd, luffer og lignende. Teknikken er også kendt fra de smukke Korsnäs-trøjer hvor hæklingen kombineres med strik. Bliv en haj til at hækle med flere farver i den smukke, traditionelle teknik. Lær alle de frække tricks, der gør det til en leg og bliv inspireret til hvordan man kan bruge denne traditionelle teknik på en moderne måde.
På kurset udleveres et kompendium med hækleteknikker. Medbring mindst 2 farver uldgarn i samme tykkelse samt hæklenåle der passer til.
Forudsætninger: Du får mest ud af kurset, hvis du kender de basale hæklemasker i forvejen.
Pris 400 kr
Undervisningssted:
Mølhaugevej 3, 8883 Gjern ( 15 km fra Silkeborg)
Tilmelding:
Send en mail til bodil@madam-munch.dk. Du er tilmeldt, når du har indbetalt kursusbeløbet på konto
6113 0008199701

Færdig med Light Grey Structure

$
0
0
Så blev jeg færdig med Light grey Structure af Regina Moessmer
Den er strikket i to tråde af en tynd lammeuld 800m/100g i farven TOPAZ fra Berit Davidsen på p 4. Der er kun brugt 234g til blusen.
Jeg har prøvet at fotografere med forskellige baggrunde og forskellig belysning, men jeg kan simpelthen ikke få farven frem.
Lammeulden bliver fantastisk blød efter vask.
Jeg har fulgt opskriften slavisk, dog ikke strikket den så lang, som opskriften angiver, og så har jeg afsluttet med en hestetømmekant i halsen. Samme afslutning er anvendt forneden og ved ærmer, og det virker rigtig godt
Blusen ser måske ikke ud af noget særligt, men for mig var det muligheden for at strikke top-down med udtagninger til sadelskulder.

Det har fungeret fint, og som det ses, er der også taget ud mod bullen for at give mere vidde, inden man deler arbejdet.


Jeg skal også lige vise jer nogle fyrfads-lysestager en veninde laver i porcelæns-ler

De er meget tynde, og med lys i ser de sådan ud. De bliver solgt til 100kr/stk. Skriv hvis du er interesseret

Snældan - et færøsk garn

$
0
0
Da vi var på Færøerne, købte jeg en del garn og fik begyndt på dette sjal. Jeg skulle have et snakke-.strikketøj og det blev Tanta af Emily Ross

 Det er strikket på p 4 i den entrådede Snældan, og der er brugt 67 g.
Snældan er et lokalt spinderi på Færøerne fra 1949, og det ligger på øen Østerø. Garnet findes i mange kvaliteter, en-, to- tre- og femtrådet, og især naturfarverne er meget flotte.
Jeg købte naturfarver i entrådet Snældan med en løbelængde på 720 m/100g

 og en del i det totrådede, hvor løbelængden er 360m/100g. Det er meget blødt og strikkes på p 3,5
 Jeg glæder mig til at strikke af det.
En af min mors gode bekendte er død, og hun havde mange, rigtig mange hosta i spande, som hun vandede i sommertiden.
Nu sælges der ud af dem, og jeg fik forskellige sorter. Er de ikke flotte?

Tur til Fyn

$
0
0
Søndag d. 31. maj var foreningen Seriøs Strik på Tur til Fyn. Vi skulle besøge Hjelholt Uldspinderi og høre Henrik fortælle om, hvordan deres dejlige garner bliver til. Det var en stor oplevelse at se og høre om processen, for det tænker man jo ikke så meget over, når man køber et bundt garn.
Her er han ved at fortælle om de forskellige uldtyper, merino og pelsuld. Han har selv 500 moderfår, men køber uld mange steder fra, og man kan også sende eget uld til fabrikken og få spundet sit eget garn.
Efter sorteringen sendes ulden til England for at blive vasket og farvet, og så kommer den hjem til Hjelholt igen for at blive spundet.

Et kik ned i fabrikken, hvor ulden ligger i store baller. 

Denne grå bunke repræsenterer det ypperste indefor uld, det er nemlig moskusuld fra Grønland, og den skal igennem kartemaskinen.

Henrik har lige sat gang i maskinen, og det fyger med moskusuld. En fra selskabet stod lidt tæt på, og hun blev helt hyllet ind i uld, som klistrede til jakke og bukser, så vi måtte "plukke" hende bagefter.

Billederne viser ikke hele processen. De store hvide spoler er utvundet som pladegarn, og maskinen tvinder garnet, men det er stadig et entrådet garn.

Senere bliver det til totrådet garn. Det var virkelig lærerigt at se den process og alt det arbejde, der går forud, før garnet kan komme på hylderne i butikken, og vi kan nyde de smukke farver og fibrenes spil i de enkelte garner. Jeg vil håber, at vi i mange år fremover kan bevare uldspinderier i Danmark. Lige nu er der kun to tilbage Henrichsen i Skive og så Hjelholt.
Efter rundvisningen i spinderiet, var der naturligvis et besøg i butikken, men her fik jeg ikke taget billeder.

Derefter gik turen til Hørvævsmuseet på Krengerup Gods, hvor vi skulle indtage frokosten. Vi var efterhånden blevet MEGET sultne, så det var dejligt at få lidt i maven inden omvisningen.

I cafeen hang dette skue, og det er jo lige til at nyde de fantastisk smukke farver.

Museet drives udelukkende af frivillige og se deres program, det er et meget aktivt og levende museum. Mange af os havde ikke været der før, og igen forundres man over de mange aktiviteter, der er rundt om i Danmark. I udstillingen så og hørte vi om vævens udvikling fra oldtiden til 1960'erne, hvor Tommerup Væveri måtte indstille produktionen

En væv er et meget sindrigt system og der vævedes med hulkort


Vores rundviser, Anders havde været i lære i 2 år på dette museum. Han blev så fascineret af vævene, da han så dem første gang, så han meldte sig som frivillig.

Denne væv er jo et rent kunstværk

Her ses den plante det hele handler om - hør.
Men besøg selv dette fine museum, og hvis manden ikke vil med ind, så er der et Skoda museum i en tætliggende bygning.
Turen dertil er også smuk, Fyn er Danmarks have, og syrenerne stod i lange rækker og blomstrede.
Tak til arrangørerne for en meget fin tur.

Text-to-speech function is limited to 100 characters

Broderi - Lis Ahrenkiel

$
0
0
Jeg må lige gøre hørren færdig, for disse smukke farver hang til beskuelse, smukke douche farver
Og her er en brugsanvisning til behandling af hør.
Men ellers skal dette indlæg handle om Lis Ahrenkiel, da der er kommet en bog om hendes virke.
Forlaget skriver om bogen:

Lis Ahrenkiel– et liv med håndarbejde
Bogens fortællinger om et liv med håndarbejde tager udgangspunkt i en række nære erindringer, der rækker mere end 100 år tilbage i tiden. Kvinders forhold på landet, samfundets udvikling og det forandrede syn på folkeoplysningens rolle i samfundet leder frem til en omfattende og inspirerende introduktion til Lis Ahrenkiels egen indsats for at bevare og udvikle vores klassiske håndarbejdstradition inden for broderi og patchwork. Bogen er rigt illustreret til inspiration for alle, der er optaget af håndarbejde som kulturbærende faktor.

Der er en særudstilling på Hørvævsmuseet med Lis Ahrenkiels arbejder.
Billederne kommer uden kommentarer, bare til nydelse.










2 projekter færdige!

$
0
0
Som I måske husker, så var jeg ikke tilfreds med den nye bort på Løvfaldssjalet. Se den her.
Min mor havde strikket (på min anvisning) og jeg trævlede hele borten op igen og strikkede en ny. 
Nu er den her, og jeg synes, den er meget smukkere til sjalet.

Det er simpelthen en ordentlig omgang, når man strikker borten på en gang

Jeg synes, det er hårdt for armene at sidde med det store arbejde, men hjørnerne bliver så flotte.


Jeg købte garn til dette sjal for læææænge siden, dengang bogen"Strik med garner, som ter sig" udkom.
Jeg har brugt det som et "snakkestrikketøj", men nu er det altså blevet færdigt.
Det er strikket i tynd lammeuld (800m/100g) og med en tynd overspundet tråd, og det zig-zagger allerede under strikningen.
Når det kommer i 60 - 70 grader varmt vand, begynder garnet at te sig, og derefter spænder man det op

Her er det spændt ud på flamingoplader

og her ses det, efter at det er blevet tørt, og nålene er fjernet.

I modlys ser man, hvor tyndt det er.

Så kommer problemet bare, hvordan skal man bære sådan et aflangt sjal, når zig-zaggerne skal kunne ses?
Som modellen i bogen ???? næppe

Så er dette bedre, men mon jeg kan få det arrangeret sådan?

Text-to-speech function is limited to 100 characters

Strikkeweekender

$
0
0
 Jeg har haft travlt på det sidste. Jeg har deltaget i 2 strikkeweekender lige i træk, og det har været en rigtig dejlig oplevelse. Først var jeg på Samsø til strikkecamp på Sælvigbugtens camping. 

Det er 3. gang jeg er der, og Hanne Pjedsted og jeg deler hytte - det er den samme hytte hvert år, så når vi ankommer, så er "same procedure as last year".
Der er workhops, lidt salgsboder, og så hygger vi os ganske gevaldigt med mad, strik og dejlige omgivelser. Birte Snedker og hendes personale kræser om os, og menuen er den samme år efter år, Birte tør slet ikke lave om på den.
Jeg havde tre workshops og også en stand sammen med Hanne, og en af de fastboende på øen, Kirsten Bech, var så sød at passe den, mens vi underviste.
 Når folk forlader pladsen søndag eftermiddag, har de fleste booket en plads til næste år.
Jeg kom hjem, pakkede ud og kunne begynde at pakke til den næste, som var Strikkecamp Storebælt

En havfrue pryder pladsen foran receptionen.

Det er sjovt at se broen fra en anden vinkel, for campingpladsen ligger lige ved broen, og man kikker ned på den, når man kører over broen

Der var pyntet op med strik mange steder og ved mange hytter.

 Her et kik ind i hallen.
Kirsten Hvid er søster til indehaveren af stedet, og hun havde lagt en stort engagement i arrangementet. Der var mange aktiviteter og TV Øst kom forbi og optog strikkekonkurrencen.
I en ikke færdig hal var der 20 stande, så der var masser at kikke på.  
 Jeg havde workshops om formiddagen og passede min stand om eftermiddagen, søde mennesker tog sig af den om formiddagen. Der var en godt salg, og mange mennesker kom forbi.
Næste opgave bliver Strik og Akvarel på Ribe Ungdomshøjskole, men mere om det senere.



Det går fremad

$
0
0
Det er vist på tide at vise lidt om mit omtalte værksted. Men det er i fremgang. 
Vi har håndværkere, og de er her næsten hver dag. Gavlen med det store vindue er næsten færdigt, og så der skal laves en terrasse udenfor. Træplankerne indenfor er kun arbejdsplanker, Vinduespartiet kommer til at stå helt frit.
Den gamle kampestensmur er forlænget med træ i sort plank.

Indenfor er vægge og lofter snart etableret, og som sagt, så kommer vinduespartiet til at stå frit, etageadskillelsen går ikke helt hen, og de sidste to fag er til kip.

Rummet ovenpå

Her ses den anden side og trappehullet er til venstre
Til gårdsiden bliver der et toilet/bad og et lille køkken.
Det bliver bare så godt, og som I ser, så er vi næsten færdige :-) i hvert fald til 1. september.
Trods regn og kølighed er der fine farver i mine blomsterkrukker.

Hendes Verden og min

$
0
0
I februar blev jeg ringet op af  journalist Lise Petersen fra Hendes Verden. Hun spurgte, om jeg ville være være med i en artikel, som skulle handle om, hvad modne kvinder bruger den tredje alder til.
Foto Sara Skytte

Senere kom en journalist, Sara Skytte og tog billeder, og der blev taget mange. Hun valgte 4 ud, som jeg fik tilsendt med lov til at bruge dem, når artiklen havde været udgivet i bladet. Jeg skulle blot love at tilføje, hvem der havde taget dem.
Foto Sara Skytte

 Foto Sara Skytte
Foto Sara Skytte

Artiklen bruges i denne uge (blad nr. 27)

I samme nummer bringes en artikel om Maja Høgh. Det er Maja, som har strikket det flag, vi fik lov at låne til Fiberfesten 2015 i Ry
Jeg kan i samme åndedrag fortælle, at Fiberfest 2016 finder sted lørdag d. 12 marts

 Maja strikker gobeliner og har haft en usædvanlig karriere, som du kan læse om i bladet.
Lige nu udstiller hun på Gl. Estrups Orangeri, Herregårdsmuseet, Auning, Norddjursland. Gentænkte gobeliner fortæller stedets historie på en ny måde. Juli - september

Sculpture by the Sea 2015

$
0
0

 Det er tradition at se udstillingen Sculpture by the Sea i Århus. Den skal ses i morgen/formiddagssol, og det fik vi mulighed for i tirsdags og havde en god oplevelse.
 Der er 56 skulpturer udstillet langs vandet og i skoven, og smukkere omgivelser kan man ikke tænke sig.
Denne skulptur hedder Droppings and the Dam(n) og er lavet af en indisk kunstner, Arun Kumar
 Materialerne er plastiklåg og ståltråd
 Vi fandt en flot, stor diamant i sandet, lavet af spejle, metal og træ. Kunstneren er Michael Motycka fra Tjekkiet

Karen måtte tage en omgang på strikketøjet Duet Knit. Det er et samarbejde mellem kunstner (Karl-Christian Geleff) og publikum.

 Efterhånden får træerne kjoler på, lange eller korte.
 Denne kugle vender verden på hovedet og virker ganske magisk. Lucy Humphrey fra Australien er kunstneren bag.
Århusbugten med Marselis-skoven i baggrunden er et fantastisk dejligt område
Derefter gik turen til det nyindviede DOKK1 ved havnen. Det er bibliotek og borgerservice og et væld af tilbud. Bl.a. er der strikkecafe en gang om måneden.
Sådan vil det tage sig ud, når området er færdigt. Arkitektfirmaet Schmidt, Hammer og Lassen står for projektet

Et bord med ben som blyanter

selve biblioteket
Rummet ud mod havnen med Gongen - et kunstværk af Kirstine Roepstorff. Det er en 7,5 m lang rørklokke.
På fødeafdelingen på Aarhus Universitetshospital kan nybagte forældre aktivere en slåalarm, der er monteret på Gongen. så kan man høre  at et nyt barn er kommet til verden. Sjov idé.
Man kan få en rundvisning, men det nåede vi ikke. Der er desuden masser af aktiviteter og legeområder for børn.
Udenfor i 1. sals højde er der en stor legeplads, kaldet Kloden, så mon ikke det bliver et tilløbsstykke for familier med børn.
Noget andet vi ikke prøvede, var den automatiske P-plads. Man afleverer sin bil, og teknikken løfter bilen ind på en hylde - voila! det må prøves engang

Koldinghus og Flensburg

$
0
0
Koldinghus er altid et besøg værd

For det første har slottet en lang og spændende historie.

 For det andet har det en helt enestående restaurering udført af arkitekterne Inger og Johannes Exner - påbegyndt i 1970'erne.
Ruinen er bevaret, og en ny arkitektur indrammer på fornem vis det gamle historiske monument.

Hvert år udstiller afgangs-eleverne fra Kolding Designskole deres afgangsprojekter, og det er her vi kan møde fremtidens designere.
Nanna Fjord kalder sit projekt Geometria - geometriske fugurer fra 2D til 3D. Hvordan fungerer det på kvindekroppen?


Kamilla Falkenberg Knudsen - print kollektion med tegninger fra den danske vestkyst

Mette Mousten Søgaards inspiration er firkant og cirkel.

Louisa Reinholdts kollektion af tekstiler. Hendes utraditionelle inspirationskilde er søvnlidelser.
Det er fascinerende at se og læse om deres arbejdsporcess. Der var til mange timers ophold, men vi måtte videre.
Næste stop var Flensburg, den smukke by med den imponerende søfartshistorie. Vi spise frokost på Südermarkt og vandrede rundt i byen og så på de flotte, store bygninger.

Turen endte i Rote Strasse, hvor jeg besøgte garnbutikken Wollsucht.
Her var de smukke ITO garner, men ingen opskrifter, så vidt jeg kunne se. Men dem finder vi jo heldigvis hos Charlotte Tøndering.
Dette garn stod jeg længe og funderede på. Jeg synes, farverne er så smukke og var lige ved at købe et bundt af de 5 farver, men så kom Esben og nå ja....500 kr er jo en del penge for 250 g garn - især når lageret bugner. Men det var lækkert!

Viewing all 194 articles
Browse latest View live